Dendrobium from the happy heart of Thailand!

Dendrobium kwekers

Waar worden de Sa-nook® Dendrobiums opgekweekt? De Dendrobiums van Sa-nook® komen uit Thailand. Als kleine stekken maken de orchideeën de oversteek naar Nederland. Hier worden ze opgekweekt, bij twee bedrijven in het Westland: Kwekerij Fransen Orchideeën en Zeurniet. Beide kwekers hebben al meer dan twintig jaar ervaring in de teelt van orchideeën.

Die ervaring is heel belangrijk. Van de orchideeën is de Dendrobium één van de moeilijkste soorten om te telen. Bij Zeurniet staat maar liefst 8.000 meter vol met kleurrijke Dendrobiums, bij Kwekerij Fransen Orchideeën zelfs meer dan het dubbele: 20.000 vierkante meter. Samen zijn de twee kwekerijen goed voor een totale productie van 1.400.000 planten per jaar.

Ideale condities in Nederland
De orchideeën zijn in Thailand een aangename temperatuur en een hoge luchtvochtigheid gewend. Daarom heeft de Thaise veredelaar voor Sa-nook speciale rassen ontwikkeld die het goed doen in de Europese kassen en huiskamers. In de kassen van de twee kwekers kunnen de Dendrobiums onder ideale condities opgroeien. De planten komen na een maand of zes naar Nederland. Hier duurt het ongeveer een jaar voordat de planten bloeien en klaar zijn voor de verkoop. De twee kwekers leveren de planten in verschillende maten, vanaf een hoogte van 45 centimeter. 

Dendrobiums telen is een kunst
De kunst voor een Dendrobium-teler is om alle planten van een partij op tijd te laten bloeien. Niet eenvoudig, omdat de Dendrobium nog veel geheimen heeft voor de telers; het is bijvoorbeeld niet altijd even goed te voorspellen wanneer een plant zal gaan bloeien. Die mystiek maakt de Dendrobium misschien wel tot de meest bijzondere orchidee!

Rassen van goede komaf
Sa-nook® Dendrobium rassen zijn allemaal geïntroduceerd door ‘Suphachadiwong Orchids’. Eén van de eerste bedrijven die begon met het kweken van diverse soorten Dendrobiums. Inmiddels hebben zij dertig jaar ervaring in veredeling en vermeerdering, die onder meer terug te vinden is in de Sa-nook serie! Dit bedrijf is nu één van de toonaangevende producenten en exporteurs van Dendrobium potplantenrassen in Thailand. Suphachadiwong Orchids heeft inmiddels dertig jaar ervaring in de veredeling en vermeerdering en ontwikkeld o.a. Dendrobium rassen die goed presteren onder Europese omstandigheden, zowel in de kas als bij de consument thuis. Die ervaring is onder meer terug te vinden in de Sa-nook serie!

Follow us on Instagram